Geen Gebakken Lucht

Omdat ik de specialist op het gebied van energie en duurzaamheid wil worden, heb ik besloten om de grote bijbel over dit onderwerp te gaan lezen, namelijk “Without Hot air van professor David MacKay (dit boek is overigens volledig gratis in pdf verkrijgbaar). Als we het boek toepassen op de dagelijkse praktijk, dan zou dat betekenen dat we al onze consumptie omrekenen naar kilowatturen (kwh).

We zouden dan de volgende grafiek krijgen, voor dagelijkse consumptie. De gegevens zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, maar daar gelden min of meer dezelfde klimatologische omstandigheden als in Nederland.

Zonder gebakken lucht - Verbruik

De professor heeft ook de positieve kant van het verhaal belicht, en komt met het volgende duurzame opwek potentieel.

Zonder gebakken lucht - Duurzame Opwek mogelijkheden

 

Op het moment dat we het verbuik tegenover het opwekpotentieel gaan zetten, dan komen daar interessante conclusies uit:

Verbruik kWh Kan naar Duurzame Productie Capaciteit kWh
Consumergoods 48 Zonne boerderij 50
Auto’s 40 Wind in diepe zee 32
Verwarming & Koeling 37 Biomassa 24
Vliegtuigen 30 Wind op land 20
Voedsel 15 Wind op ondiepe zee 16
Vrachtverkeer 12 Zonneboiler 13
Gadgets 5 3 Getijden (eb en vloed) energie 11
Verlichting 4 Zonnepanelen 5
Het leger 4 Golf energie 4
Geothermisch (uit de bodem) 1
Waterkracht 0
Nucleair ?
TOTAAL 195 TOTAAL 176

1. Indien je gaat shoppen (kleding, electronica, huishoudelijke artikelen, etc.), zou je eigenlijk moeten investeren in een zonne boerderij (een groot dak bij jou in de buurt, waar je via crowdfunding een bijdrage aan kan leveren).

2. Indien je auto rijdt, zou je de door jou veroorzaakte CO2 uitstoot moeten compenseren via een windenergiefonds (wederom mogelijk via crowdfunding en eventueel crowdleasing(R) )

3. Op het moment dat jij de verwarming aan hebt (of zomers de airco), zou je dit eigenlijk moeten doen via groen gas of andere biomassa.

4. Indien je in het vliegtuig stapt, zou je er ook geen bezwaar tegen moeten hebben dat er een windmolen bij jou in de wijk komt.

5. Een mens heeft elke dag eten nodig, en eigenlijk ook windenergie. Jammer dat dit voor de kust staat, maar aan de andere kant, kunnen windmolens ook stormen afremmen…

6. Veel producten in onze moderne samenleving, moeten geimporteerd worden en zijn daarmee ook verantwoordelijk voor vrachtverkeer. Hier kan je als individu niet veel aan doen, maar toch zou je eigenlijk een zonneboiler op je dak moeten hebben om dit te compenseren.

7. Leuk dat je in gadgets (Iphone/smarphone), laptop, tablet, tv, wifi, etc.) investeert, maar eigenlijk zou je in nog veel coolere gadgets moeten investeren, zoals getijden energie (wat werkt op eb en vloed). De afsluitdijk zou hier bijvoorbeeld ideaal voor zijn.

8. Eigenlijk is dit een hele stomme, maar om de lampen te laten branden in jou woning of kantoorpand, zou je zonnepanelen op je dak moeten nemen. Verder is dit trouwens ook een veelgemaakte fout. Mensen investeren sneller (en meer) in zonnepanelen dan in bijvoorbeeld LED verlichting. Terwijl je met LED al je verlichtingskosten met 90% kan reduceren en dan bijvoorbeeld je zonnestroom zou kunnen gebruiken voor je gadgets, in plaats van een paar gloei of spaar/TL lampen.

9. We hebben het leger, maar eigenlijk zouden we ook in golf energie moeten investeren. Groot voordeel van deze slangen is dat ze ook nog eens een beschermende werking hebben bij storm. Hebben we het leger ook minder nodig in zo’n geval.

10. Het laatste bonuspuntje, kunnen we behalen door geothermie (energie uit de aarde) en waterkracht. In Nederland zijn de mogelijkheden voor waterkracht helaas relatief beperkt (getijden en golf energie niet meegerekend). Geothermisch zijn er wel voldoende mogelijkheden, zoals Warmte Kouden opslag, Warmtepompen en stadsverwarming.

Zo ziet u dat er nog heel wat komt kijken bij het aanhouden van een groene lifestyle. Bespaarcoaching ondersteunt u hier graag bij.

 

 

 

3seconds.nl Webdesign