Je bent wat je eet…

Op aanraden van een personal coach in de sportschool, ben ik gaan bijhouden wat ik allemaal eet… Omdat ik merk dat dit resultaten oplevert, wil ik mijn ervaringen graag met jullie  delen. Maar ik zou graag willen beginnen met een mededeling: Gezond eten is namelijk niet iets wat je zomaar doet… Persoonlijk ervaar ik dit veel meer als een proces.

Dit proces begint met interesse tonen… En zodra die interesse er is, begint de verdieping… Maar let dus goed op: Als het je eigenlijk niet interesseert wat je eet, maar je wilt wel snel afvallen, dan kan deze blog je dus niet helpen. Heb je anderzijds wel interesse, of heb je het gevoel dat je het kan opbrengen om met je voeding bezig te zijn, dan moet je vooral verder lezen.
dietgym

Verder is het belangrijk om te weten, dat je er met diëten alleen niet komt. Je zult ook moeten sporten. Toch is dit (in mijn ervaring) makkelijker dan gedacht. Zo fiets ik bijvoorbeeld zo goed als elke dag. En anders zorg ik er vaak voor dat ik ook lopend naar mijn bestemming ga en er een kleine wandeling van maak.

Daarnaast heb ik vaste momenten waarop ik intensief sport (voetbal en fitness/krachttraining). En op het moment dat ik om de ene of andere reden een keer niet kan gaan, zorg ik dat ik thuis ook kan trainen.

Hou er daarbij rekening mee, dat het beter is om 25 minuten goed en intensief te trainen, dan lange tijd op lage intensiteit… Tenzij je vet wilt verbranden… Maar dit zal wel sneller gaan op het moment dat je meer spiermassa hebt.

Maar goed, over sporten op een later moment meer. Hou voor nu in gedachten dat 25-30 minuten lichaamsbeweging per dag voldoende is.

Nu is het belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten. Als het aankomt op niet eten, dan is het eigenlijk heel simpel en moet je deze gouden regel goed onthouden.

Suiker. Suiker is een echte killer. Op het moment dat je jou energie die je uit suiker haalt niet kan omzetten in energie, dan zal je lichaam dit omzetten in vet.

Zout. Zout (natrium) is een van de elementen uit de natuur die ons lichaam dagelijks nodig heeft (net als magnesium, zuurstof (O2), water (H2O) en overige elementen, zie daarvoor ook de site van het voedingscentrum). Zout zit echter al van nature in veel ingredienten en dient niet of nauwelijks te worden toegevoegd. Hierdoor verstoor je de balans in je lichaam.

Wit meel (snelle koolhydraten). Wit brood en andere licht verteerbare producten zijn slecht voor je suikerspiegel. Je zult hierdoor snelle pieken in je suikerspiegel krijgen en als het lichaam de energie niet kwijt kan, wordt het omgezet in vet.

Concreet betekent dit dat je moet afblijven van snoep, koek en frisdranken (suiker) en van zoute snacks (chips, borrelnootjes/tuc, etc.) en van pizza een witbrood (wit meel). Verder geldt nog dat dierlijk vet en andere verzagigde vetten (via bijv. frituren) ook beter vermeden kunnen worden. Maar over vet later meer. Dit is namelijk niet zo schadelijk als het soms lijkt.

Op dit moment wil ik focussen op een positieve benadering en kijken naar wat je wel kan eten. Er zijn namelijk voldoende gezonde alternatieven voorhanden.Omdat ik zelf graag kook, heb ik hieronder 7 avondmaaltijden voor jullie geselecteerd. Op het ontbijt en de lunch (en tussendoortjes) kom ik later terug.

Dag 1 (Maandag)

 

eten maandag

Sla, tomaat, pasta en ei.

Wat u op deze foto ziet, is een simpel gerecht. Hiervoor heeft u een krop sla nodig, een paar kleine (of een grote) tomaten, wat pasta (bij voorkeur volkoren) en een paar eieren. In dit geval is er voor gekozen om een koude maaltijdsalade te maken met gekookte eieren.

Dag 2 (Dinsdag)

IMAG0252

Vandaag was voor mij een drukke dag met tussen of tijdens alle afspraken telkens een kleine maaltijd. Daarom heb ik er voor gekozen om mijn avondeten licht verteerbaar te maken. Op de foto ziet u wederom maaltijdsalade (de volkorenpasta was nog over van de vorige dag), ditmaal met Humus. Humus is gemaakt van kikkererweten, die van nature veel plantaardige eiwitten bevatten en daarom heel gezond zijn. Verder is het vloeibaar, waardoor het ook perfect combineert met sla. Daarnaast is er voor het snackmoment in de avond gekozen voor gezonde snacks, zoals bananen met noten. Verder wordt bij de maaltijd water gedronken, de meest essientiele behoefte van de mens na zuurstof.

Dag 3 (woensdag)

IMAG0255

Woensdag heb ik ervoor gekozen om mijn lunch buiten de deur te nuttigen, bij een lopend buffet. De verleiding is dan altijd extra groot om veel op te scheppen, maar zoals u hier kunt zien valt dat relatief mee. En verder is ervoor gekozen om koolhydraten (brood) en suiker (vruchtensap) te vermijden. U deze foto ziet u kip uit de oven of grill, couscous, salade met tomaat en bieten.

Dag 4 (Donderdag)

IMAG0261

Vandaag heb ik ervoor gekozen om met een nieuw ingredient te expirimenteren, namelijk bamboe. Dit heb ik ooit gekocht toen het in de bonus was. Ik vond dat de bamboe een goede smaak had, maar toch vond ik het jammer dat het uit een blik kwam en conserveemiddelen bevatte. Verder heb ik deze scrambled eggs gemaakt met gestoomde bonen en gebakken tonijn. Een makkelijk gerecht voor in de wok (beginnen met vlees/vis, vervoglens ei toevoegen, ondertussen groente stomen en op het laatst toevoegen).

Dag 5 (vrijdag)

IMAG0283

Ik geef het toe, ik hou toch teveel van Italiaans eten om pasta’s en koolhydraten volledig te laten staan. Maar daar staat wel tegenover dat ik heerlijk gegeten heb en daarnaast gekozen heb voor een juiste verhouding koolhydraten/groente/saus. Op de foto ziet u dat er pasta is gemaakt met gebakken gerookte zalm en verschillende groenten (roerbakmix) en dat alles is samengevoegd tot een gerecht d.m.v. verse tomatensaus. Een heerlijk vet en suiker arm gerecht met veel eiwitten, voedingsvezels en mineralen.

Dag 6 (Zaterdag)

IMAG0222

Op zaterdag ga ik vaak naar de markt en dan kom ik soms met verrassende dingen terug. Deze keer was het (een deel van) een octopus (niet eens op de viswijzer te vinden haha). Op aanraden van de marktman heb ik 2 varianten geprobeerd, stomen en bakken. Daarbij is stomen mij het beste bevallen, omdat de vis snel kan aanbranden en een beetje taai wordt op het moment dat je het te lang doorbakt. Ik heb daarbij een gerecht gemaakt met volkoren rijst, groente (roerbakmix) en curry saus. Dit bleek een goede combinatie. Daarnaast is het ook belangrijk om gevarieerd te eten. Zo kan er in een week gevarieerd worden tussen aardappels, pasta en rijst en natuurlijk maaltijdsalade’s.

Dag 7 (zondag)

IMAG0315

Niks lekkerder dan een heerlijke maaltijdsalde na een dag waarin ik veel gesport heb. Verfrissend, vocht aanvullend en gezond. Op de foto ziet u veldsla, met komkommer, tomaat, humus, avocado, zonnebloempitten, lijnzaad en olijven.

Voor dit moment, hoop ik u met deze blog te hebben geinspireerd om eens een week lekker te gaan koken. Dat kunt u eventueel ook voor 2 dagen doen. En koop producten die lang vers blijven, zoals sla, olijven, tomaat en een goed verpakte komkommer.

Binnenkort zal er een nieuwe blog volgen. Waarschijnlijk gaat die over de andere 2 maaltijden (ontbijt en lunch), maar als u een suggestie heeft, dan kunt u hieronder een comment posten. En als u dit een leuk artikel vindt, like ons dan op Facebook of post een tweet.

3seconds.nl Webdesign