Lease a bike

Dat er geweldige mogelijkheden bestaan als het aankomt op lease, blijkt wel uit het aantal zakelijke leaserijders in Nederland en het aantal mensen met een hypotheek (ergens ook een vorm van financial/operational lease). En dit financiële business model nog steeds niet uitontwikkeld is, blijkt ook wel als we kijken naar initiatieven die worden binnen de branches van energiebesparing en Cradle2Cradle. Wat ik persoonlijk het mooie vindt aan het leasemodel, is dat het mensen dwingt om een andere mindset aan te nemen. Geen impulsaankopen, maar investeren met een lange termijn strategie en commitment.

Toen onlangs mijn fiets werd gestolen, kwam ik op het idee om het leasemodel ook in het simpele dagelijkse leven implementeerbaar te maken. Namelijk door een fiets aan te schaffen op basis door middel van financiering. Hieronder een rekenvoorbeeld, op basis van mijn vorige fiets (die dus helaas is gestolen).

IMAG0555

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: Mijn vorige fiets, waar ik 5 jaar met veel plezier op gereden heb. 

Fiets 26 inch MTB
nieuwwaarde  €                                  300,00
Leeftijd (jaar) 5
Totale kosten aan onderhoud  €                                  150,00
Totale kosten accesoires  €                                    50,00
Verzekering  €                                           –
Omgerekend, kosten per dag  €                                      0,27

Zoals u kunt zien, heeft deze fiets mij omgerekend 27 cent per dag gekost. Dit had wat hoger kunnen uitvallen, omdat de fiets weinig onderhoud behoefde omdat de fiets een tijd als hobbyfiets is gebruikt. Toen later de fiets dagelijks gebruikt werd, ging daarmee ook het onderhoud omhoog. Desondanks is het een helende gedachte als ik kijk naar wat de fiets me gemiddeld per dag heeft gekost. Vergelijk het maar eens met kosten die je zou maken aan een auto of het openbaar vervoer.

Voor mijn nieuwe fiets ga ik dit sommetje ook maken. Ik wil een investering doen die lange tijd meegaat en kijken of het mogelijk is om te fietsen voor maximaal 1 euro per dag. Indien de fiets gefinancierd wordt (en er dus rente betaald wordt) en verzekerd (voor een periode van 3 jaar), betekent dit dat ik een jaar lang onbezorgd kan fietsen voor 1,10 euro per dag. Dat is vergelijkbaar met 1 keer inchekken voor het OV. Zie ook een voorbeeldberekening hieronder (en een voorbeeld van mijn nieuwe fiets).

Fiets 29 Inch MTB
nieuwwaarde  €         700,00
Leeftijd (jaar) 3
Totale kosten aan onderhoud  €         100,00
Totale kosten accesoires  €         100,00
Verzekering  €         308,16
Omgerekend, kosten per dag  €              1,23

Specialized_Carve_Expert_29er_MTB_Bike

Afbeelding: Deze fiets kan ik rijden voor net iets meer dan 1 euro per dag

Conclusie: Is het een gat in de markt om mensen fietsen aan te bieden op basis van een lease? Persoonlijk denk ik van wel. Maar zoals met de meeste businessplannen, valt en staat het met een goede implementatie.

Verder lijkt mij een bijkomend voordeel, dat mensen niet alleen geld gaan besparen, maar ook hun gezondheid gaan verbeteren en meer fun in hun leven zullen hebben.

To be continued…

3seconds.nl Webdesign