Waarom Energie Besparen? (0,0001%)

Laatst had ik een discussie met iemand die in de IT sector werkte en die me vertelde over de passie voor zijn vak. Dat vond ik erg mooi om te horen, maar toch vroeg ik me nou af wat nou echt zijn hogere doel van zijn vak was? Websites efficiënter maken? Voor mezelf weet ik in elk geval wel wat dat hogere doel is, namelijk energie besparen. Waarom? Dat zal ik u uitleggen.

De mensheid verbruikt alle fossiele brandstof (olie, kolen en gas) in 200 jaar. Zet dat eens af tegen de leeftijd van ons geloof (en het jaartal waarin we ons bevinden) en tegenover de leeftijd van de mens in zijn algemeen (200.000 jaar).  Dit zou er ongeveer zo uit komen te zien:

fossil consumption

In het donkergroen ziet u het tijdsbestek waarin wij alle fossiele brandstoffen opmaken, in het lichtgroen ziet u de leeftijd van ons geloof en in het babyblauw ziet u de leeftijd van de mens).

Als we vervolgens de leeftijd van de mens gaan afzetten tegen over de leeftijd van onze fossiele brandstoffen (200.000.000 jaar), zou dat plaatje er vervolgens zo uit komen te zien.

 

historyofmen2In het rood ziet u de leeftijd van de fossiele brandstoffen (ook op de y as op schaal gemaakt). Linksonderin kunt u als u goed kijkt de leeftijd van de olieconsumptie mens, gelovige mens en mens in zijn algemeen terug.

Verder kreeg ik met de tekensoftware, de afbeelding van de leeftijd van de fossiele brandstoffen maar met heel veel moeite helemaal in beeld. Moet u nagaan wat er was gebeurd als ik ook nog de leeftijd van de aarde (13.000.000.000) jaar in beeld had gebracht.

De moraal van het verhaal is dat we al onze fossiele brandstof gebruiken in een fractie van 0,0001% van de tijd die het nodig heeft om gevormd te worden. Denk dus goed na voordat u de waterkoker te veel vult of het licht laat aanstaan terwijl u niet thuis bent. Een andere conclusie die we kunnen trekken, is dat ons leven slechts een klein momentum is in de totale geschiedenis van de aarde. Leef en geniet dus van elke dag!

Mocht u verder nog interesse hebben in het onderwerp, dan raad ik u de documentaire “History of the world in 2 hours” aan om te kijken. Tevens is de serie van de BBC “Wonders of the Universe” een echte aanrader. Deze blog is tevens in het verleden (in een iets andere vorm) gepubliceerd op www.energievastgoed.nl

http://www.energievastgoed.nl/2012/12/opinie-energiebesparing-in-historisch-perspectief/

 

 

 

 

 

 

 

 

3seconds.nl Webdesign